W podsumowaniu tegorocznej edycji warsztatów dla studentów w ramach programu Yes4YETI (Youth Employment and Training Initiative), organizowanego od czterech lat przez Cereal Partners Poland Toruń-Pacific we współpracy z uczelniami wyższymi Bydgoszczy i Torunia, wzięło udział pół setki studentów. Uczestnicy warsztatów otrzymali certyfikaty ukończenia warsztatów. Autorzy najlepszych prac przygotowanych w ramach warsztatów otrzymali specjalne wyróżnienia. W podsumowaniu udział wzięli przedstawiciele toruńskiego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego z Bydgoszczy oraz Wyższej Szkoły Bankowej z Torunia. Studenci tych właśnie uczelni wzięli udział w tegorocznej edycji programu Yes4YETI.
– Są trzy powody, dla których nasi studenci chętnie biorą udział w warsztatach organizowanych przez Cereal Partners Poland Toruń-Pacific. Przede wszystkim jest to dobrze sprofilowany pomysł, doskonała organizacja warsztatów oraz ich cykliczność – wyliczała dr hab. Marlena Ciechan-Kujawa, pełnomocnik dziekana Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania UMK ds. współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym. – Podczas tych warsztatów nasi studenci mają okazję poznać nie tylko metody pracy, ale i atmosferę panującą w firmie. Dodatkową zaletą Y4Y jest interdyscyplinarność. Na przykładzie CPP widzimy też, jak realizuje się w praktyce społeczną odpowiedzialność biznesu.
Zadowolenia z udziału studentów UTP w projekcie nie krył też dr hab. inż. Janusz Musiał, prodziekan ds. dydaktycznych i studenkich Wydziału Inżynierii Mechanicznej UTP w Bydgoszczy. Studenci tej uczelni po raz pierwszy wzięli udział w warszatach Y4Y. Wskazywali w ankietach oceniających projekt, że dzięki warsztatom mają możliwość zaobserwowania zastosowania wiedzy w praktyce. Cenne były dla nich również bezpośrednie rozmowy z pracownikami różnych działów firmy. Wysoko ocenili przyjazną atmosferę i otwartość pracowników CPP na studentów.
W ramach warsztatów przeprowadzono cztery całodzienne sesje (marzec-maj). Wzięło w nich udział 53 studentów z Wydziałów Nauk Ekonomicznych i Zarządzania oraz Matematyki i Informatyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wyższej Szkoły Bankowej w Bydgoszczy i Toruniu oraz z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy z Wydziałów: Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska, Inżynierii Mechanicznej, Technologii i Inżynierii Chemicznej, Zarządzania, Telekomunikacji oraz Informatyki i Elektrotechniki. Warsztaty zakończyły się opracowaniem przez uczestników zadań projektowych. Najlepiej ocenionym projektem okazała się propozycja receptury płatków śniadaniowych o właściwościach prozdrowotnych typu „musli-granola” opracowana przez studentki UTP: Annę Florczyk, Joannę Hodyl i Joannę Feldheim (na zdjęciu z dr. J. Musiałem oraz W. B. Sobieszakiem, prezesem CPP). Ze strony CPP projekt koordynowała Karolina Goljat (HR).